چگونه بهترین لپ‌تاپ مناسب رو برای خودمون انتخاب کنیم؟

دقیقا قبل خرید لپ‌تاپ این سوال به ذهن همه ما می‌رسه و شروع می‌کنیم به پرسش از بقیه و یا زیر و رو کردن مقاله های مرتبط با این موضوع تو اینترنت. اما جواب این سوال رو در گام اول فقط خودمون می‌تونیم به خودمون بدیم. چرا که اول باید اولویت خودمون رو برای خرید مشخص کنیم. عده ای براشون فقط قیمت مهمه و یا عده دیگه ای در کنار قیمت مناسب مشخصات فنی هم خیلی براشون در اولویت هستش.

پس بیایم اول معلوم کنیم که قراره از این لپ تاپ چه استفاده ای بکنیم و متناسب با این سوال سایز و دیگر پارامتر های لپ تاپ رو انتخاب کنیم.

سایز لپ‌تاپ خودتون رو متناسب با کاربری روزانه خود انتخاب کنید.!

متناسب با کاربرد مورد نظرتون و اینکه هر روز چقدر می‌خواین اون رو جا به جا کنید، سایز اون رو انتخاب کنید. اندازه اکثر لپتاپ ها از 11 تا 18 اینچ متغیر است. معمولا لپ تاپ کوچکتر به معنی قابلیت حمل و نقل آسان تر و ساده تر است چون وزن کمتری دارند.

سایز صفحه نمایش لپ تاپ ها

لپت‌تاپ های11 تا 12 اینچی:

کوچکترین و سبک ترین لپتاپ ها هستند که معمولا وزنشان از 1 تا 1.5 کیلوگرم هست. این لپ تاپ ها به دلیل وزن کمی که دارند، گزینه مناسبی برای جایگزینی تبلت ها هستند و شما به راحتی می‌توانید اون رو دائم حمل کنید و برای گشت و گذار تو اینترنت و فیلم دیدن استفاده کنید.

لپ‌تاپ‌های 13 تا 14 اینچی:

این دسته از لپ تاپ ها هم به دلیل سایز صفحه نمایش مناسب تر نسبت به 11 اینچی ها و همچنین به دلیل داشتن کانفیگ قوی تر، پتانسیل و کارایی بیشتری خواهند داشت و شما می‌توانید کار های روزانه خود رو با این دسته از لپ تاپ ها انجام دهید.

لپ‌تاپ های 15 تا 16 اینچی:

 محبوب ترین اندازه صفحه نمایشی که اکثر کاربران لپ تاپ، استفاده می‌کنند 15 اینچ هست و معمولا وزنی بین 2 تا 2.5 کیلوگرم دارن که زیاد مناسب برای حمل نقل روزانه و همیشگی نیست.

لپ‌تاپ های 17 تا 18 اینچی:

 گیمر ها و کاربرانی که استفاده زیاد و طولانی ای از لپ تاپ دارند، نیاز زیادی به یک صفحه نمایش بزرگ و مناسب دارند. اما باید در نظر بگیریم که به دلیل داشتن همین ویژگی، وزن این دسته از لپ تاپ ها یکم بیشتر از حالت عادی است و خب این قضیه، حمل و نقل این دسته رو یکم سخت تر می‌کنه.

کیفیت صفحه‌نمایش لپ تاپ

حتما درخرید لپ‌تاپ این نکته را فراموش نکنید که شما قرار هست چندین ساعت از روزتون رو با اون بگذرونین و به صفحه اون خیره بشین پس کیفیت صفحه نمایش لپ‌تاپ باید به نحوی باشه که چشم کمترین آسیب رو ببینه و خسته نشه.

معمولا رزولوشن (1920*1080) پیکسل برای اکثر کاربران لپ تاپ مناسب است و کارایی مورد نظر را به آنها می‌ده. البته که هر چه رزولوشن بالاتر باشه کیفیت تصویر بهتر هست و برای کارهای تخصصی مثل عکاسی و کسانی که با کیفیت تصاویر سر و کار دارند مناسب تر هست.

  • آخرین نکته این بخش برای گیمر ها اینکه در بازی سرعت عمل بسیار مهم هست و طبیعتا هرچه رزولوشن تصویر صفحه نمایش بالاتر باشد سرعت عملکرد لپ تاپ تا حدی پایین تر می‌آید.

کیفیت و رزولوشن لپ تاپ

کیبورد لپ تاپ

کیبورد لپتاپ شاید کم اهمیت به نظر برسه اما باید اینو بدونید که خیلی در عملکرد شما موثر خواهد بود و اگر با صفحه‌کلید لپ‌تاپ خود راحت نباشید دستتان خیلی زود خسته می‌شه، پس درهنگام خرید سعی کنید چند دقیقه‌ای با کیبورد لپتاپ کار کنید تا انتخاب خوبی در خرید خود داشته باشید.

  • گیمر ها باید به این نکته توجه کنند که باید کیبوردی انتخاب کنند که دکمه های آن نه خیلی سفت باشه که سرعت عملکرد آن ها را پایین بیاورد و نه خیلی نرم باشه که اشتباهی در بازیشان پیش بیاید. این رو هم در نظر بگیرید که بسیاری از بازی ها نیاز به فشردن چند کلید هم زمان دارند و برخی از کیبورد لپ‌تاپ‌ها این قابلیت رو ندارند. پس حتما قبل از خرید به این موضوع توجه زیادی بکنید.

کیبورد مناسب لپ تاپ CPU یا پردازنده‌ی لپ‌تاپ

وقتی به مرحله بررسی کردن مشخصات سخت افزاری لپ تاپی که قصد خریدش رو داریم می‌رسیم، پردازنده اولین و مهم ترین چیزی هست که به اون نگاه می‌کنیم که رو عملکرد لپ تاپ تاثیر بسیار زیادی داره اما بازهم اینو بهتون می‌گم که انتخاب پردازنده بستگی به نوع کاربرد شما از لپ تاپ داره.

به طور کلی برای کاربرد های عادی و روزمره پردازنده های Core i5 و Core i7 گزینه مناسبی هستند اما اگر کار تخصصی با لپتاپ انجام می‌دین یا یک گیمر حرفه ای هستید core i9 برای شما مناسب ترین گزینه هستش.

پردازنده Intel® Core™ i9:

قوی ترین پردازنده موجود در لپ تاپ ها است که فقط در لپتاپ های گران قیمت که کاربری ورک استیشن و گمینگ هستند یافت می‌شه و توانایی پردازش بالایی در برنامه های سنگین دارند.

پردارنده Intel® Core™ i7:

مدل های از این پردازنده که آخر آنها HQ یا K است، مصرف بیشتری دارن و دارای 4 هسته ای هستند که کارایی بهتری دارند.

  • مدل Y  این پردازنده میزان عملکرد و برق مصرفی کمتری دارن.
  • همچنین به نسل پردازنده هم دقت کنید چرا که عملکرد بهتری دارند و این کارایی هر سال بهبود پیدا می‌کنند.(برای مثال: Core i7-10710U)

پردازنده Intel® Core™ i5:

لپ تاپ هایی که این سری پردازنده رو داخل خود دارند، لپ تاپ های معمولی ای با قیمت و عملکرد مناسب هستند.

  • مدل هایی که در آخر آن ها U داره رایج ترین آنها هستند.
  • مدل هایی که در آخر آن ها Y داره قدرت و عملکرد پایین تری دارند.
  • مدل هایی که در آن ها HQ وجود داره مصرف بیشتری دارن و در لپ تاپ های گیمینگ و ورک استیشن استفاده می‌شوند.
  • مدل های نسل دهم این پردازنده که اسم آن را Ice Lake گذاشته اندT ویژگی های کاربردی بیشتری دارد. مثل پشتیبانی از وای فای 6، تاندر بولت 3 و هوش مصنوعی بهتر.

پردازنده Intel® Core™ i3:

کیفیت و عملکرد پایین تری نسبت به Core i5 دارد و اگر توانایی خرید Core i5 دارین این مدل توصیه نمی‌شه چون تو پردازش برنامه های سنگین ممکنه شما رو یکم اذیت کنه.

پردازنده Intel® Xeon:

 پردازنده ای بسیار قدرتمند و گران قیمت هست که اگر در کار های تخصصی مثل مهندسی حرفه ای، مدل سازی 3D یا ویرایش ویدیو مشغول به کار هستید، گزینه مناسبی برای شما به شمار میاد. ولی نکته اینجاست که یه بدی داره اون هم این هست که عمر باتری و وزن آن برای لپتاپ چندان مناسب نیست.

پردازنده Intel® Celeron:

کند ترین نوع پردازنده هاست ولی اگر کار شما با لپ تاپ صرفا سرچ کردن در اینترنت و ویرایش متن هست می‌تونه گزینه مناسبی باشه. معمولا در لپ تاپ هایی با قیمت پایین استفاده می‌شه.

پردزنده Ryzen™ Mobile 4000:

 از سری تراشه های جدید هست که برای رقابت با پردازنده های اینتل Core i5 و Core i7 طراحی شده.

در ادامه می‌توانید با آشنایی بیشتر با پردازنده‌ها به مقاله‌های«پردازنده AMD بهتر است یا INTEL ؟»، «پردازنده‌ی اینتل نسل 10 بهتره یا 11» و «معرفی و بررسی پردازنده نسل یازدهم اینتل» رجوع کنید.

تصویر نمادین پردازنده های Intel و AMD

رم لپ‌تاپ

رم مخفف Random-access memory هست و در چند کلمه اگر بخواهیم تعریفش کنیم می‌شه <حافظه ی کوتاه مدت> در لپتاپ ما. این قطعه اطلاعات و داده هایی که از اینترنت یا جاهای دیگر به دست میاوریم رو ذخیره می‌کنه و به ما امکان دسترسی سریع به آن اطلاعات را می‌ده. با استفاده از رم دیگر نیاز نیست اطلاعات را از هارد دیسک HDD و یا SSD بخوانیم. با این که سرعت هارد دیسک‌ها و SSD ها بسیار افزایش یافته اما باز هم سرعت رم چندین برابر آن‌ها است.

حافظه‌ی رم بسیار فرار است و به این معنی هست که با قطع برق دیگر خبری از آنها نیست و اطلاعات پاک می‌شوند. برای همین است که از هارد دیسک ها استفاده می‌کنیم که اطلاعات ما رو ذخیره می‌کند.

رم‌ها اهمیت زیادی دارند چرا که اگر رم لپتاپ ما پر بشه و یا کافی نباشه دستگاه بسیار کند شده و حتی در برخی مواقع قابلیت اجرای برخی از برنامه ها را نداره و نکته اینکه هر چه رم بیشتر باشه لپتاپ قابلیت اجرای برنامه های بیشتری را هم زمان داره اما این به این معنی نیست که اگر بسیار بیشتر از میزان مورد نیازمان رم تهیه کنیم سرعت لپتاپ ما بسیار بالا تر می‌شه.

اگر لپتاپ را برای کار های روزمره و ساده مثل سرچ کردن و فیلم دیدن نیاز دارین رم 4 گیگابایتی برایتان مناسب هست. برای کار های کمی حرفه ای تر مانند ادیت عکس و ویدیو رم 8 گیگابایتی به کار میاد ولی برای لپ تاپ های گیمینگ حرفه‌ای و کارهای بسیار تخصصی و استفاده از برنامه هایی با حجم بالا حداقل 16 گیگابایت رم توصیه میشه و اگر میخواهید میزان بیشتری هزینه کنید میتونین لپتاپ های 32 گیگابایتی تهیه کنین. در کل رم لپتاپ بالا تر از حد نیاز باشه خیلی بهتر از این هست که پایین تر باشه پس درانتخاب اون دقت کنید.

  •  به این هم توجه کنید که در لپ‌تاپ‌های جدید میشه رم رو ارتقا داد و به میزان مورد نیاز رسوند.
  • هر چه لپ‌تاپ رم بالاتری داشته باشه طبیعتا انرژی بیشتری نیاز داره و باتری اون زودتر تموم می‌شه. پس اگه عمر باتری لپ تاپ براتون اهمیت بیشتری داره، حجم رم کمتری تهیه کنید.

تصویر نمادین رم لپ تاپ

فضای ذخیره سازی لپ‌تاپ

 

قبلا از هارد درایوها بیشتر استفاده می‌شد اما امروزه استفاده از SSD بسیار بهتر هست. کاربرد اصلی SSD و HDD ها، حافظه ی بلند مدت لپ تاپ است که با قطع برق اطلاعات از روی آن ها پاک نشن.

HDD از لحاظ  اندازه از SSD بزرگتر است و صفحه چرخانی در آن قرار دارد که باعث افزایش دمای لپتاپ می‌شه. SSD یک تراشه کوچک است که به مادربرد لپتاپ متصل می‌شه و همون کاربرد HDD را داره با این تفاوت که حجم کمتری اشغال کرده.

  • قیمت SSD بسیار بالاتر از HDD هست و اگر هزینه برایتان اهمیت دارد گزینه مناسبی برای شما نیست.

تصویر گرافیکی هارد SSD

پردازنده‌ی گرافیکی لپ‌تاپ

بعد از CPU یکی دیگه از نکاتی که درخرید لپتاپ خیلی مهم هست کارت گرافیکه که در دو مدل مجتمع (Integrated Graphics Processors) و اختصاصی طبقه بندی می‌شه.

گرافیک مجتمع در CPU لپ تاپ هست و کار های ساده مثل برنامه های PAINT و PHOTOSHOP با استفاده از اون می‌شه انجام داد اما گرافیک اختصاصی برای کارهای تخصصی تر مثل ویرایش ویدیو و گیمینگ استفاده می‌شه.

از بهترین شرکت‌های سازنده‌ی کارت گرافیک میشه برند‌های AMD و NVIDIA را نام برد که بسته به نیاز و کاربردتون از لپ تاپ می‌تونین یکی از اون ها را انتخاب کنید.

  • تا موقعی که درگیر ویرایش فیلم و بازی های سنگین بر روی لپ تاپ خودتون نیستین به GPU اختصاصی نیاز ندارید.
  • اگر به دنبال یک GPU اختصاصی برای لپ تاپ خودتون هستین مطمئن بشین که حداقل 2 گیگابایت حافظه اختصاصی برای عملکرد بهتر در آن وجود داشته باشد.

شما می‌توانید برای آشنایی بیشتر با پردازنده‌های گرافیکی مقاله‌ی «بررسی کارت گرافیک Nvidia GeForce RTX 3050 Ti» را در سایت آی تی صنف مطالعه کنید.

تصویر کارت گرافیک GPU


عمر باتری لپ‌تاپ

در خرید لپ تاپ سعی کنید آن مدلی را انتخاب کنید که حداقل توانایی 8 ساعت نگه داری باتری را داشته باشد. اگر چه بازهم بسته به کاربرد مورد نظرتون هست، چرا که اگر کل زمان کارتان با لپ تاپ در خانه و یا پشت میز هستید که به برق دسترسی دارید، دیگر باتری با کیفیت بالا چندان اهمیت نداره. نکته آخر در این مورد اینکه به نوشته ی کارخانه در مورد عمر مفید باتری چندان اعتماد نکنید و سعی کنید از شواهد تجربی مردم در این باره استفاده کنید.

تصویر باطری لپ تاپپورت‌های لپتاپ

یکی از نکته هایی که باید بهش توجه کنین این هست که لپ‌تاپ شما باید حداقل بالای 2 تا پورت برای USB 3.0 داشته باشه چرا که خیلی مورد نیاز هست و اینکه امروزه اکثر لپتاپ های معمولی دارای پورت‌های USB 3.0 و HDMI هستند و این قابلیت خاصی محسوب نمی‌شه. اما برخی از لپ‌تاپ‌ها دارای پورت USB type-c و تاندربولت 3 هستن که برای اتصال شارژرها و داک‌ها می‌تونید استفاده کنید. اگر گیمر هستید هم پورت SD کارت و جک هدفون و اترنت برایتان لازم و ضروری است.

تصویر پورت لپ تاپ USB

خدمات پس از فروش گارانتی

یکی دیگه از مسائل مهمی که باید مورد توجه ما قرار بگیره گارانتی هست. قطعا همه ما می‌دونیم که خرید کالای با گارانتی خیلی بهتره چرا که یه حس امنیت و اطمینان از لحاظ کالایی که خریدیم به ما می‌ده. معمولا جاهایی که گارانتی دارن خودشون وارد کننده‌ی اصلی هستن  و گارانتی قابل اعتمادی دارن چرا که درصورت بدون اعتبار بودن گارانتی، به شرکت وارد کننده از لحاظ از دست دادن مشتری و بد نام شدن، خسارت وارد می شه. درمورد شرکت‌های وارد کننده‌ی بدون مجوز و قاچاق باید اینو بدونین که ممکنه با قیمت بهتری خرید کنید اما باید ریسک خرابی و مشکل دار بودن لپتاپ ها را به جون بخرین! پس ترجیها انتخاب درستی نیست.

موجود بودن لوازم جانبی و یدکی لپتاپ، اون هم توی شرایط تحریمات الان هم، خیلی مهمه و هم خیلی ضروری هست و قبل از خرید حتما این مورد رو باید چک کنین. چالش خراب شدن لپتاپ رو هرگز از خودتون دور و بعید ندونین و هنگام خرید به فکرش باشید.!

درآخر

درنهایت برای خرید مناسب‌ترین لپ‌تپ متناسب با نیازتان بهتر است که از یک کارشناس دراین زمینه کمک بگیرید تا هم انتخابی مناسب و رضایت‌بخش و هم خریدی مطمعن و مقرون‌به صرفه داشته باشید. شما می‌توانید برای خرید انواع لپ‌تاپ‌ها در انواع برندهای موجود در باز به فروشگاه اینترنتی آی تی صنف مراجعه کنید.