با پیشرفت علم و فناوری در دنیای کنونی، هرروز شاهد ساخت و معرفی محصولات جدید با کارایی‌های متفاوت از کمپانی‌های معروف و به‌نام دنیا هستیم. امروزه لپ‌تاپ هایی در حال ساخت هستند که به واسطۀ پورت‌های مختلف از هر دو طرف قابلیت کانکت شدن و اتصال پیدا کردن به دستگاه‌های دیگر را دارند. وظیفۀ این پورت‌ها در لپ‌تاپ های نسل جدید، انتقال بسیار سریعتر و با کیفیت‌تر داده ها و اطلاعات است.

امروزه شرکت‌های بزرگ تأمین‌کننده محصولات برای انتقال اطلاعات و صرفه‌جویی در مصرف زمان کاربران خود، دو پورت تاندربولت و USB-C را طراحی، تولید و روانۀ بازارهای فروش کرده‌اند که قیمت آنها کاملا با یکدیگر متفاوت است، به لحاظ کارایی در قسمت‌هایی متنوع هستند ولی در ظاهر هیچ تفاوتی با یکدیگر ندارد.

پورت USB-C و کاربردهای آن

USB-C یکی از چندین هزار تجهیزات کامپیوتری است که برای انتقال داده و اطلاعات یا شارژ کردن اغلب دستگاه‌های الکترونیکی نسل جدید از آن استفاده می‌شود. کانکتورهای این کابل جهت بالا و پایین ندارند یعنی مانند فلش‌ها نیست که بتوان فقط از یک سمت آن را به دستگاه منتقل کرد، برای اتصال USB-C می‌توانید از هر دو جهت آن استفاده کنید. این کانکتورها توسط اعضای تیم‌های بزرگ کمپانی‌های تولید و عرضه سخت افزارها تولید و در بازارهای فروش توسعه پیدا کرده اند.

در دنیای امروز به دلیل مقرون به صرفه بودن و فراوانی کابل های USB-C، بیشتر کاربران دستگاه‌های الکترونیک از آن به منظور انتقال اطلاعات و شارژکردن دستگاه خود بهره می‌برند.

کابل USB-C سرعت بالایی در انتقال داده و اطلاعات از دستگاهی به دستگاه دیگر دارد و در این زمینه توانسته علاقه و اعتماد کاربران را به خود جذب کند. این کابل می‌تواند اطلاعات را با سرعت حداکثر 20 گیگابایت در ثانیه از هر دستگاهی که بتواند به آن متصل شود، جابه‌جا کند و همچنین این کابل قابلیت شارژ سریع 100 واتی برای باتری دستگاه‌ها را هم برای کاربران خود فراهم کرده. 

البته باید در نظر داشت که پورت‌های USB-C نمی‌توانند هر اطلاعاتی را منتقل کنند بنابراین برای انتقال اطلاعات باید نوع دستگاه و کاربری خود را بشناسید. اگر دستگاهی که از آن استفاده می‌کنید از نوع Hard Disk (هارد دیسک) است، نمی‌توانید اطلاعات ویدیویی به وسيلۀ USB-C منتقل كنيد ولي قابليت انتقال داده‌ها و اطلاعات صوتي و همچنين شارژ كردن باتري دستگاه‌ها همواره براي شما فراهم است.

اگر شما كاربر محصولات اپل از نوع ipad هستيد، مي‌توانيد از طريق كابل USB-C به انواع ویندوزها یا حتی Mac وصل بشید و همچنین برای شارژ کردن باتری دستگاه خود از این کابل استفاده کنید.پورت USB-C

پورت Thunderbolt و ویژگی‌های آن

تاندربولت‌ها یک نوع رابط سخت‌افزار گونه برای اتصال دستگاه های جانبی مثل گوشی به دستگاه‌های میزبان مثل لپ‌تاپ‌ها هستند که در تاریخ 24 فوریه 2011 معرفی و از آنها رونمایی شد.

طراحی پورت‌های تاندربولت به عهدۀ شرکت اینتل بوده که یکی از بزرگترین تولیدکننده های CPU یا همان پردازند‌های مرکزی در جهان است و البته موضوع قابل توجهی که در اینجا وجود دارد این است که بزرگترین طرفدار و دوستدار این پورت‌ها هم شرکت اپل است که همۀ لپ‌تاپ‌های خود اعم از مک‌بوک ایر و مک‌بوک پرو را مجهز به کابل تاندربولت کرده است.

اگر بخواهیم ساده‌تر دربارۀ تاندربولت ها صحبت کنیم می‌توانیم بگوییم که تاندربولت‌ها یک کابل با کارایی و ظاهر USB ها هستند با این تفاوت که سرعت بسیار بالاتری نسبت به USB ها در انتقال اطلاعات دارند و همچنین علاوه بر قابلیت انتقال ویدیو و فایل‌های صوتی، توانایی انتقال تصویرها را نیز دارد.

تاندربولت‌ها در دو نوع فیبر نوری و کابل‌های مسی تولید و عرضه شده‌اند که یکسری تفاوت‌هایی با یکدیگر دارند. در تاندربولت‌های از نوع کابل مسی کاربران می‌توانند علاوه بر انتقال اطلاعات، شارژ دستگاه خود را نیز تأمین کنند ولی در مدل فیبرهای نوری فقط می‌توان اطلاعات و در مواقع لازم تصاویر را نیز منتقل کرد. 

بزرگترین تفاوت کابل‌های مسی با فیبرهای نوری در اندازه آنهاست. فیبرهای نوری از لحاظ طول و اندازه بسیار بلندتر از کابل‌های مسی هستند، فیبرهای نوری با طول 60 متر و کابل‌های مسی با طول 3 متر ساخته شده‌اند که به نسبت اندازه ای فیبرهای نوری 20 برابر بلندتر از کابل‌های مسی هستند.

در انگلیسی به پورت‌هایی مثل USB و تاندربولت‌ها، Hot Plugged هم گفته می‌شود. دلیل این نامگذاری بخاطر استفادۀ هرکدام از پورت‌ها و تاندربولت‌ها در کامپیوترها و لپ‌تاپ‌ها و در کل دستگاه‌های میزبان است که کاربر در حین استفاده نیاز به هیچ درایوی ندارد و سیستم عامل اصلی فضای میزبان (دستگاه میزبان) به طور اتوماتیک همۀ تغییرات در ورودی و خروجی تاندربولت‌ها را متوجه شده و تشخیص می‌دهد.

نسخه‌های شمارۀ 1، 2 و 3 تاندربولت‌ها ظرفیت اتصال ترتیبی و حلقه ای تا 6 دستگاه را دارند و می‌توانند دستگاه‌ها را به همدیگر متصل کنند و با یکدیگر ارتباط بگیرند. در دنیای تکنولوژی به اتصال‌های ترتیبی، متوالی گفته می‌شود و اتصالات حلقه‌ای را نیز Daisy Chain می‌گویند.

برخلاف کابل‌های USB-C شما می‌توانید کابل های تاندربولت در هر حالتی که هستند از هارد دیسک به کامپیوترهای شخصی نیز متصل کنید و از طرفی دیگر با اتصال یک نمایشگر به هارد دیسک خود اطلاعات را با بالاترین سرعت و کیفیت ممکن منتقل کنید. تاندربولت ها اکثرا به دلیل قیمت بالایی که دارند، توسط افراد گیمر یا افراد حرفه ای استفاده می‌شوند و زیاد نمی‌تواند به کار افرادی که در سطح پایین مانند وب گردی با سیستم خود کار می‌کنند، بیاید.پورت Thunderbolt

چرا بهتر است که از تاندربولت‌ها استفاده کنیم؟

1- می‌توان در فرکانس‌های بالاتر نمایشگر های بزرگ را به هم وصل کرد.

2- سرعت انتقال اطلاعات با استفاده از این کابل فوق‌العاده خواهد بود.

3- عملکرد و قدرت پردازش اطلاعات را تا خد زیادی افزایش می‌دهد.

4- محدود به متصل نمودن دو دستگاه به هم نیست و می‌توانیم با استفاده از تاندربولت‌ها چندین دستگاه را به همدیگر متصل کنیم.

تفاوت‌های عمده بین تاندربولت‌ها و USB-C 

مقایسه انواع تاندربولت ها و USB-C ها باهم:

1- پورت‌های تاندربولت در مقایسه با USB-C از سرعت بسیار بالاتری برخودار است به طوری که نهایت سرعت در حین انتقال داده‌ها در USB-C، 20 گیگابایت بر ثانیه است در صورتی که در تاندربولت‌ها این عدد به 40 گیگابایت در ثانیه افزایش پیدا کرده است.

2- تاندربولت‌ها می‌توانند همانند USB-C ها حتی با مزایای بالاتری فعالیت کنند ولی USB-C ها توانایی فعالیت مثل تاندربولت‌ها را ندارند.

3- از تاندربولت می‌توان بصورت اسلات استفاده کرد یعنی امکان این را دارد که کارت گرافیکی (هارد دیسک) را به کامپیوتر متصل کند اما USB-C ها این امکان را به کاربر نمی‌دهند.

4- تاندربولت‌ها به واسطۀ فناوری جدیدتر می‌توانند سریعتر به داده‌های ویدیویی دسترسی ژیدا کنند و همین باعث می‌شود تا کیفیت و وضوح تصویر هنگام نمایش با تاندربولت، بالاتر از نمایش با USB-C باشد.

5- پور‌ت‌های USB-C قابلیت نمایش محتواهای ویدیویی با کیفیت 4K ‌را دارند و این در صورتی است که تاندربولت‌ها توانایی نمایش ویدیو با دو نمایشگر 4K در لحظه را دارند.

6- بعضی اوقات سرعت انتقال اطلاعات با تاندربولت کم می‌شود که این به معنی کم سرعت یا بی‌کیفیتی تاندربولت‌ها نیست. این اتفاق زمانی می‌افتد که پورت‌های تاندربولت نمی‌توانند به طور استاندارد به دستگاه میزبان متصل شوند و کاربر مجبور است که از جایگاه USB-C برای انتقال اطلاعات استفاده کند.